Προσθετικά μέλη

Tα προσθετικά πόδια, ή οι προθέσεις, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με ακρωτηριασμούς ποδιών να κυκλοφορούν πιο εύκολα. Μιμούνται τη λειτουργία και, μερικές φορές, ακόμη και την εμφάνιση ενός πραγματικού ποδιού. Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται μπαστούνι ή πατερίτσες για να περπατήσουν με προσθετικό πόδι, ενώ άλλοι μπορούν να περπατήσουν ελεύθερα.

Δεν ωφελούνται όλοι από ένα προσθετικό πόδι

Ενώ πολλοί άνθρωποι με απώλεια άκρων τα πάνε καλά με τα προσθετικά τους πόδια, δεν είναι όλοι καλοί υποψήφιοι για προσθετική ποδιών. Μερικές ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να συζητήσετε με το γιατρό σας πριν επιλέξετε ένα προσθετικό πόδι περιλαμβάνουν:

  • Πόσο πονάς;
  • Ποια είναι η κατάσταση του δέρματος στο άκρο;
  • Πόσο εύρος κίνησης έχει το υπολειπόμενο άκρο;
  • Είναι το άλλο πόδι υγιές;
  • Ποιο ήταν το επίπεδο δραστηριότητάς σας πριν από τον ακρωτηριασμό;
  • Ποιοι είναι οι στόχοι κινητικότητας σας;

Ο τύπος του ακρωτηριασμού (πάνω ή κάτω από το γόνατο) μπορεί επίσης να επηρεάσει την απόφασή σας. Είναι γενικά πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε ένα προσθετικό πόδι κάτω από το γόνατο παρά μια πρόσθεση πάνω από το γόνατο. Εάν η άρθρωση του γόνατος είναι άθικτη, το προσθετικό πόδι χρειάζεται πολύ λιγότερη προσπάθεια για να κινηθεί και επιτρέπει μεγαλύτερη κινητικότητα.

Ο λόγος πίσω από τον ακρωτηριασμό είναι επίσης ένας παράγοντας, καθώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία του υπολειπόμενου άκρου. Η σωματική υγεία και ο τρόπος ζωής σας είναι επίσης σημαντικά να ληφθούν υπόψη. Εάν δεν ήσασταν πολύ δραστήριοι και χάσατε το πόδι σας λόγω περιφερικής αγγειακής νόσου ή διαβήτη, για παράδειγμα, θα δυσκολευτείτε περισσότερο με μια πρόσθεση σε σχέσηκάποιον που ήταν εξαιρετικά δραστήριος αλλά έχασε ένα άκρο σε τροχαίο ατύχημα.

Όταν πρόκειται για ακρωτηριασμό, κάθε άτομο είναι μοναδικό. Η απόφαση να προχωρήσετε με μια πρόσθεση θα πρέπει να είναι μια συλλογική απόφαση μεταξύ εσάς και του γιατρού σας.

Τα προσθετικά πόδια δεν είναι ένα μέγεθος για όλους

Εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει ένα προσθετικό πόδι, μπορεί να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Βοηθά να κατανοήσουμε πώς συνεργάζονται διαφορετικά μέρη μιας πρόθεσης:

  • Το ίδιο το προσθετικό πόδι είναι κατασκευασμένο από ελαφριά αλλά ανθεκτικά υλικά. Ανάλογα με τη θέση του ακρωτηριασμού, το πόδι μπορεί να έχει ή να μην έχει λειτουργικές αρθρώσεις γόνατος και αστραγάλου.
  • Η υποδοχή είναι ένα ακριβές καλούπι του υπολειπόμενου άκρου σας που εφαρμόζει άνετα πάνω από το άκρο. Βοηθά στην προσάρτηση του προσθετικού ποδιού στο σώμα σας.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για καθένα από τα παραπάνω στοιχεία, το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για να αποκτήσετε τον σωστό τύπο και τη σωστή εφαρμογή, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε στενά με τον προσθετικό σας – μια σχέση που μπορεί να έχετε για μια ζωή. Ο προσθετικός είναι ένας επαγγελματίας υγείας που ειδικεύεται στην προσθετική άκρων και μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τα σωστά εξαρτήματα. Θα έχετε συχνά ραντεβού, ειδικά στην αρχή, επομένως είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα με τον προσθετικό που θα επιλέξετε.

phone
211 406 8873
Μετάβαση στο περιεχόμενο