Νάρθηκας Πλάτης

Οι νάρθηκες πλάτης ποικίλλουν σε σύνθεση για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας σειράς καταστάσεων πόνου στην πλάτη, από σοβαρή μυϊκή καταπόνηση έως μετεγχειρητική επούλωση. Οι περισσότεροι νάρθηκες κατασκευάζονται από παρόμοια υλικά, αλλά διαφέρουν ως προς την ακαμψία και τον έλεγχο της στάσης τους.

Γενικά, οι νάρθηκες πλάτης κατηγοριοποιούνται σε εύκαμπτες, ημιάκαμπτοι και άκαμπτοι. Οι άκαμπτοι τείνουν να χρησιμοποιούνται για μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις πόνου και/ή αστάθειας, όπως για να βοηθήσουν στην επούλωση καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης ή μετά από χειρουργική επέμβαση στην πλάτη. Οι ημιάκαμπτοι και εύκαμπτοι νάρθηκες χρησιμοποιούνται για πιο ήπιο ή μέτριο πόνο.

Εύκαμπτοι νάρθηκες πλάτης για πόνους στη μέση

Οι εύκαμπτοι νάρθηκες είναι κατασκευασμένοι από μαλακά υλικά και περιλαμβάνουν κορσέδες (αριστερά), οσφυϊκές ζώνες (μέση) και ιερολαγόνιες ζώνες (δεξιά). Οι εύκαμπτες ορθώσεις κατασκευάζονται από μαλακό υλικό, όπως μείγματα βαμβακιού/ελαστικού, νεοπρένιο (ένας τύπος συνθετικού, εύκαμπτου καουτσούκ).

Οι εύκαμπτες οσφυϊκές ζώνες ή κορσέδες συνήθως διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και σχέδια. Ένα στήριγμα κορσέ μοιάζει με το γυναικείο κορσέ και επιτρέπει κάποια περιορισμένη κάμψη. Οι κορσέδες συνήθως περιλαμβάνουν κατακόρυφα μεταλλικά ή πλαστικά στηρίγματα στο μπροστινό, πίσω ή/και στις πλευρές του νάρθηκα που παρέχουν σταθερότητα και κάποιο περιορισμό της κίνησης. Οι οσφυϊκές ζώνες παρέχουν περισσότερους περιορισμούς στην κίνηση και είναι συνήθως κατασκευασμένες από πιο στιβαρό ύφασμα χωρίς στηρίγματα.

Οι εύκαμπτοι κορσέδες και οι ζώνες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο στη μέση με:

  • Εφαρμογή ελαφριάς πίεσης στον κορμό για να βοηθήσει στη ρύθμιση της στάσης του σώματος και στη μετατόπιση του βάρους από τη σπονδυλική στήλη
  • Παροχή πρόσθετης υποστήριξης της σπονδυλικής στήλης για την απομάκρυνση της πίεσης από εξασθενημένους ή τραυματισμένους μυς
  • Μέτριο περιορισμό του εύρους κίνησης για κάμψη. Για παράδειγμα, ενώ φοράτε ένα εύκαμπτο στήριγμα, μπορεί να είναι δυνατό να σκύψετε αρκετά προς τα εμπρός για να αγγίξετε την κορυφή του γόνατου, αλλά όχι να περάσετε από τα γόνατα.

Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με το κατάλληλο μέγεθος και εφαρμογή ενός εύκαμπτου νάρθηκα για να διασφαλίσετε ότι ο νάρθηκας είναι ασφαλής στη χρήση και πιθανόν να παρέχει αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο.

Άκαμπτες και ημιάκαμπτες ορθώσεις για πόνους στη μέση

Οι ακαμπτοι νάρθηκες αποτελούνται από ένα στιβαρό στρώμα υλικού (συνήθως βαμβάκι) που τυλίγεται γύρω από τον κορμό και περιλαμβάνει άκαμπτα πάνελ που καλύπτουν το μπροστινό, το πίσω μέρος και μερικές φορές τις πλευρές του νάρθηκα. Ορισμένα μοντέλα περιλαμβάνουν σκληρές πλαστικές ή μεταλλικές ράβδους που καλύπτουν το εξωτερικό του νάρθηκα. Ένας νάρθηκας πλάτης που συνδυάζει στοιχεία τόσο εύκαμπτων όσο και άκαμπτων ορθώσεων μπορεί να αναφέρεται ως ημιάκαμπτος νάρθηκας. Για παράδειγμα, μια εύκαμπτη οσφυϊκή ζώνη μπορεί να περιλαμβάνει πρόσθετη επένδυση για κάποια πρόσθετη στήριξη και σταθερότητα.

Οι άκαμπτοι και ημιάκαμπτοι νάρθηκες βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο στη μέση με:

  • Εφαρμογή πίεσης στον κορμό για να κρατήσει τη σπονδυλική στήλη σε μια υγιή στάση και να μετατοπίσει το βάρος από τη σπονδυλική στήλη στην κοιλιά
  • Παροχή σημαντικής υποστήριξης για την απομάκρυνση της πίεσης από εξασθενημένες ή τραυματισμένες δομές της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των αρθρώσεων, των δίσκων και των νευρικών ριζών
  • Σημαντική μείωση του εύρους κίνησης για την αποφυγή των περισσότερων κάμψεων προς τα εμπρός, προς τα πίσω, καθώς και την περισσότερη περιστροφή του κορμού
  • Μείωση της έντασης των μυών μέσω της ζεστασιάς του νάρθηκα

Ένα άκαμπτο στήριγμα πλάτης μπορεί να κατασκευαστεί κατά παραγγελία ή να συναρμολογηθεί από μια επιλογή προκατασκευασμένων εξαρτημάτων. Σε κάθε περίπτωση, ένας γιατρός, που ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την τοποθέτηση νάρθηκα ή άλλος εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας θα μετρήσει και θα τοποθετήσει τον νάρθηκα για να διασφαλίσει ότι είναι ασφαλής, άνετος και αποτελεσματικός.

phone
211 406 8873
Μετάβαση στο περιεχόμενο